„Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva” (I.Simonaitytė)

„Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva” (I.Simonaitytė)

 

Ką tik pasibaigę 2023-ieji buvo itin reikšmingi Klaipėdai ir jos kraštui: minėjome 100-ąsias Mažosios Lietuvos prijungimo prie Lietuvos metines. 1923 m. vasario 16 d. Ambasadorių konferencija oficialiai pripažino Klaipėdą Lietuvai. Artėjant Valstybės atkūrimo dienai, integruotos pilietiškumo ir dailės pamokos metu, susiejome šias reikšmingas datas, dar kartą bent kiek plačiau ir giliau pažvelgdami į šio geografiškai ir kultūriškai unikalaus krašto istorinį paveldą.

Istorijos mokytoja Gaiva ir dailės mokytoja Asta kartu su 9 – 10 klasių mokiniais dalyvavo  H. Šojaus muziejaus edukacijoje  ,,Klaipėdos krašto mokyklos“.  Užsiėmimo metu mokiniai turėjo galimybę  į ugdymo procesą pažvelgti XIX a. Klaipėdos krašte gyvenusio mokinuko akimis. Susipažino su Mažosios Lietuvos mokyklų raida, jos ypatumais, buvusiu mokykliniu inventoriumi ir mokymo priemonėmis. Kiekvienas dalyvis turėjo galimybę pasėdėti senoviškame mokykliniame suole, rašyti ant grifelinių lentelių bei pasimokyti dailyraščio. Mokiniai nebuvo sužavėti informacija, kad už netinkamą elgesį pamokoje, seniau reikėdavo klūpoti ant žirnių, o neatvykus į pamokas – mokėti baudą. Nustebino tai, kad 1588 m. Verdainėje jau veikė žiemos mokykla.

Integruota pilietiškumo ir dailės pamoka buvo pratęsta Šilutės teismo rūmų pastatų komplekse, lankėsi buvusio kalėjimo karceryje, apžiūrėjo išlikusius autentiškus muziejaus eksponatus, sužinojo apie šio krašto žmonių gyvenimą, teismo rūmų atsiradimo aplinkybes ir gyvavimo istoriją. Dailės mokytoja Asta supažindino su  išskirtine teismo rūmų architektūra ir jos detalėmis.

Pamokos pabaigoje mokiniai savo mintis ir linkėjimus Lietuvai užrašė ant plunksnos, kuri yra mokslo simbolis.

Geriau pažindami savo krašto istoriją, žinodami tarp Mažosios  Lietuvos ir Didžiosios Lietuvos egzistavusius skirtumus ir panašumus, suvokiame, kad ,,Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva,” kurią pažinti verta.