Didžiuojamės įgyvendinę Žemę tausojančią iniciatyvą

Didžiuojamės įgyvendinę Žemę tausojančią iniciatyvą

Ar jautėte, kad mokykloje šią žiemą buvo jauku ir šilta?

Ar susimąstėte, kodėl iš katilinės kamino nerūko juodi dūmai?

Ar pastebėjote, kad ankstyvą rudenį po langais dūzgė ir žemę drebino nematyta technika?

Jei uždavėte sau tokius klausimus, tuomet neabejotinai išsiaiškinote, kad šį sezoną mokykla buvo šildoma ne kūrenant iškastinį kurą. Tikrai taip: mes ryžtingai ieškojome sprendimo, kaip sumažinti taršą, atsisakyti iškastinio kuro ir prisidėti prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimo mažinimo. Taigi, ėmėmės iniciatyvos, teikėme paraišką ir įgyvendinome projektą „Esamų šilumos gamybos ir tiekimo tinklų, adresu Mokyklos g. 3, Pagrynių k., Šilutės r. sav., modernizavimas“,  bei pradėjome šilumą išgauti iš žemės gelmių.

Paklausite, – o iš kur tam gavome pinigų? Atsakymas labai paprastas: gražią mūsų iniciatyvą palaikė ir visu 100 procentų finansavo LR Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Pateikę paraišką su nekantrumu laukėme rezultatų. Ir kaip nudžiugome, kai patekome tarp 18-kos laimingųjų, o pagal gautą sumą nusileidome tik Vilniaus universitetui bei Prūdiškių socialinės globos namams. Tikrai verta pasigirti: APVA skyrė mūsų projektui net 270 000 eurų! Už šią sumą įrengėme šešis 36 kW galingumo šilumos siurblius (žemė-vanduo) – iš viso 216 kW., visą mokyklos pastatą – sanitarinius mazgus, valgyklą, laboratorijas, klases – aprūpinome karštu vandeniu, o šildymas per mėnesį šią nelabai šaltą žiemą kainavo tiek, už kiek akmens anglies būtume galėję nusipirkti tik 3-4 dienoms.

Vis dėlto ne mažiau džiugu ir svarbu, kad mokykla nuo šiol neišleidžia šiltnamio efektą sukeliančių dujų, į orą per metus neišmeta daugiau kaip 25 tonų teršalų, ugdo visos bendruomenės sąmoningumą, tausoja išteklius, taupo ir saugo gražuolę Žemę.

Tik pažiūrėkite, kaip atrodo senoji katilinė, ir koks švarus bei tvarkingas naujasis šilumos mazgas…