Klaipėdos krašto prisijungimo takais

Klaipėdos krašto prisijungimo takais

Minint Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos 100-metį Šilutės paslaugų ir turizmo skyriaus mokiniai su istorijos mokytojomis G.Būdvytiene, R.Jagintavičiene ir socialine darbuotoja A.Ulevičiene vyko į  pamoką-ekskursiją Klaipėdos Krašto prijungimo prie Lietuvos takais.

Pamokos netradicinėje aplinkoje tikslas -sudominti mokinius Šilutės miesto praeitimi, parodyti istorinius paminklus. Išvykos metu mokiniai buvo supažindinti su Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos istorija bei kaip šie įvykiai susiję su Šilute.

Aplankėme Verdainėje esantį pastatą, kuriame 1923 m. sausio 19 d. buvo paskelbtas bene svarbiausias dokumentas po laimėto sukilimo – Klaipėdos krašto Seimo Deklaracija.  Mokinių akį patraukė instaliacija, kurioje pavaizduotas visas to laikmečio Klaipėdos krašto elitas, dėjęs dideles pastangas sujungti istorinę žemę su Lietuvos valstybe. Pakeliui buvo aplankyti ir kiti istoriniai objektai: Bajoraičio bibliotekos pastatas, kuriame vengdamas persekiojimo iš Klaipėdos persikėlė ir įsikurdino Mažosios Lietuvos gelbėjimo komitetas,  dujų fabrikėlis, vokiečių kapinaitės, kuriose ilsisi garsieji Šilutės spaustuvininkai, vieta, kur kažkada stovėjo evangelikų liuteronų bažnyčia.

Jaunuoliai negalėjo patikėti, kad šalia apleistų pastatų komplekso kažkada stovėjo didinga Liuteronų Evangelikų bažnyčia. Mokiniai sužinojo daug naujų dalykų apie vietas, pro kurias kasdien praeidami neatkreipia dėmesio ir nesusimąsto, kad jomis derėtų didžiuotis.