Paslaugų ir turizmo skyriuje atidaryta tautodailės paroda

Paslaugų ir turizmo skyriuje atidaryta tautodailės paroda

Ne skambiomis frazėmis ir garsiais lozungais ugdoma meilė Tėvynei. Ji iš kartos į kartą perduodama gražiais pavyzdžiais, jautriais posmais, švelniais prisilietimais, prasmingais bylojimais, bendromis veiklomis ir vyresniųjų pavyzdžiu. Būtent todėl mūsų mokykloje Kovo 11-oji – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena – buvo paminėta ne pompastišku minėjimu, o simboliniu mokyklos bendruomenės Laisvės žygiu ir tautodailės paroda. Šiomis iniciatyvomis prisilietėme prie viso to, kas kiekvienam lietuviui jautriausia ir prasmingiausia, kas pačiu tiesiausiu keliu veda į suvokimą, jog Tėvynė – tik viena, o laisvė – didžiausia kiekvienos valstybės vertybė.

Šventės išvakarėse Paslaugų ir turizmo skyriuje buvo atidaryta tautodailės paroda.

Net patys apstulbome, kiek daug įspūdingų eksponatų dar esame išsaugoję ir suradome šiai parodai. Visa tai – mūsų prosenelių, senelių, tėvų jaunystės darbai ir daiktai. Rankos, kurių seniai nebėra, nuaudė nuostabiausias tautines juostas ir lovatieses, išsiuvinėjo staltiesėles, išdrožė Rūpintojėlius ir sudėjo į juos ne tik visą savo širdį, bet ir begalinę, neaprėpiamą meilę gimtinei. O svarbiausia, – kaip lietuviškumo geną perdavė mums, atėjusiems gyventi kitame šimtmetyje ir net tūkstantmetyje.

Parodoje yra daiktų, sukurtų ar pagamintų praėjusio šimtmečio pradžioje. Tai – senovinė kraičio skrynia, verpimo ratelis, siuvinėti bei austi rankdarbiai, o štai iš šiaudų nuaustas kilimas skaičiuoja daugiau kaip 150 metų!

Didžiuokimės, kad saugome ir branginame protėvių palikimą, ir kad patys esame tokie patys darbštuoliai – gebame iš medžio, lino, vilnos, šiaudų ar metalo sukurti tikrus stebuklus!

Iki pat šv. Velykų kviečiame apsilankyti ir prisiliesti prie praeities, nes būtent iš jos ir esame atėję į šį pasaulį. Kviečiame puoselėti tradicijas, kultūrą ir senuosius amatus bei tautinį meną – kad galėtume perduoti tiems, kurie gyvens dar ne vieną šimtmetį po mūsų.