Ekskursija į „Roshen” saldainių fabriką

Ekskursija į „Roshen” saldainių fabriką

Balandžio 9 d. rytą nemažas būrys Paslaugų ir turizmo skyriaus mokinių rinkosi neįprastai anksti – kartu su savo socialine darbuotoja Asta Ulevičiene ir mokytojo padėjėja Vaida Dragūne jie ruošėsi  vykti į Klaipėdoje esantį  ,,Roshen“ saldainių fabriką. Na o kadangi kelionė nusimatė ne tik įdomi, bet ir „saldi“, nebuvo nei vėluojančių, nei blogai nusiteikusių.

Atvykus į fabriką teko susidurti su griežta tvarka. Apsaugos darbuotojas rankos mostu vis rodė, kur eiti, ką ir kaip daryti, o ką nors ne taip supratus vis tekdavo išklausyti griežtą moralą, bet tai nė kiek negadino nuotaikos, o tik įpareigojo neatsipalaiduoti, elgtis atsakingai. Fabriko duris atvėrė žavi renginių organizatorė Rimantė. Ir nors ji gražiai šypsojosi, nuo taisyklių taip pat neleido nukrypti – visiems teko greitai ir tiksliai vykdyti jos nurodymus (o, kad pasisektų tokią tvarką įsivesti mokykloje…).

Norint patekti į fabriką, teko apsirengti specialia apranga, kruopščiai nusiplauti rankas.  Tik tada atsivėrė durys ir pro stiklines vitrinas pasimatė dideli ir galingi įrenginiai, prie kurių stovėjo fabriko darbuotojai, gaminantys saldėsius. Vėliau mokiniai buvo pakviesti į kino salę, kurioje jie pasijuto tarytum naktiniame Paryžiuje, apšviestame ryškių žibintų. Čia buvo parodytas „saldus“ filmas apie šokolado istoriją, kakavos kilmę ir kelią iki šokolado plytelės. Ekskursijos vadovė papasakojo apie ,,Roshen“ fabriko veiklą ir atskleidė paslaptį, kad Klaipėdos fabrike gaminami tik karameliniai saldainiai, o štai vafliniai, šokoladiniai saldainiai bei tortai – kituose fabrikuose.

Po kino seanso visi ėjo į gamybines patalpas. Pasisekė, nes tą dieną saldainiai buvo gaminami rankiniu būdu. Mokiniai pamatė, kaip iš lėto gimsta karamelė, kaip atsiranda paveikslėlis saldainio viduje, pamatė daug įrenginių ir net prieš daug daug metų vokiečių inžinierių sukurtą mašiną, kuri saldainį įvynioja į popierėlį.

Na o paskutiniame etape visų laukė gamybinė konditerijos salė. Joje Rimantė mokė paruošti, užuosti, įpilti eterinių aliejų, išgauti spalvą – juk karamelė turi būti ne tik skani, bet ir graži. Tuojau pat visi kibo į darbą: kiekvienas kūrė savo saldainį, atsakingai įmontavo pagaliuką, o ant firminio lipduko patiems brangiausiems žmonėms – mamai, broliui ar draugui – rašė dedikacijas.

Laikas saldžioje ekskursijoje praėjo labai greitai, o pabaigoje visi buvo apdovanoti ,,Roshen“ saldainių maišeliais. Burnose sukdami ledinukus, o mintyse – įspūdžius visi patenkinti sugrįžo atgal į mokyklą.