Minėjome knygnešio dieną

Minėjome knygnešio dieną

Kovo 16 – oji – Knygnešio diena. Knygnešystė – autentiškas mūsų tėvynės reiškinys, kuris vyko tik pas mus, Lietuvoje, ir kurio daugiau niekur pasaulyje neaptinkame. Jis padėjo mums išlaikyti kalbą ir raštą, o svarbiausia, atgauti valstybingumą. 2004 m. UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų.

Knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį, o kovo 16-oji – įžymiojo knygnešio Jurgio Bielinio gimimo diena – skirta jiems visiems prisiminti ir pagerbti.

Mūsų mokykloje knygnešystė paminėta atvira pamoka ,,Lietuviško žodžio kontrabandininkai“. Ją vedė etikos mokytoja ir bibliotekos vedėja Danutė Marozienė bei istorijos mokytoja Gaiva Būdvytienė. Kartu su mokytojomis pamokos dalyviai virtualioje aplinkoje ,,keliavo“ knygnešių keliais, sužinojo kaip vyko lietuviškų knygų gabenimas iš Prūsijos, jų platinimas Lietuvoje, kaip jie buvo už tai baudžiami, su kokiais sunkumais susidūrė. Mokiniai sužinojo apie įžymiausio knygnešio – Jurgio Bielinio asmenybę ir veiklą, Motiejaus Valančiaus – knygnešių draugijos įkūrėjo veiklą spaudos draudimo laikotarpiu. ,,Pabuvojo“ Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje, kuriame yra Petro Rimšos skulptūra „Vargo mokykla“, Juozo Zikaro „Knygnešys“ ir knygnešių sienelė su šimto knygnešių pavardėmis, susipažino su Švėkšnos knygnešių veikla ir įamžinimu. Diskusijų metu išsiaiškinome, kas skatino knygnešius rizikuojant savo gyvybe bei sveikata ryžtis tokiai veiklai. Niekas nesuabejojo, kad spaudos draudimo metais lietuviškas knygas nešę žmonės daug prisidėjo ne tik prie lietuvių kalbos išsaugojimo, bet ir prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo. Šie drąsūs, pasiaukojantys ir ryžtingi žmonės nusipelnė mūsų pagarbos.

Minėdami knygnešio dieną, primename sau ir kitiems apie sunkų mūsų valstybingumo kelią, apie meilę kalbai ir savo Tėvynei.