Nuo idėjos iki verslo. Merginų stažuotė Italijoje

Nuo idėjos iki verslo. Merginų stažuotė Italijoje

Šią vasarą, liepos 2 – 21 dienomis, užuot atostogavusios, trys mūsų mokyklos merginos kartu su Aukštadvario žemės ūkio mokyklos mokiniais dalyvavo Erasmus+ mobilumo projekto „Nuo idėjos iki verslo“ (Nr. 2017-1-LT01-KA102-034872) stažuotėje Italijoje. Šia stažuote buvo siekiama, kad išaugtų moksleivių verslumo ir konkurencingumo kompetencijų lygis, o praktika užsienyje – pati tinkamiausia aplinka šioms kompetencijoms patobulinti ir praplėsti.

Ligita Skarulskytė, Edita Pakamorytė ir Agnė Simaitytė stažuotės realiose darbo vietose metu susipažino su smulkiojo verslo organizavimo specifika: mokėsi koordinuoti kelias skirtingas veiklas įmonės viduje, patobulino gebėjimus įmonės veiklos organizavimo sferoje, įgijo verslumo žinių, gilinosi į profesinės etikos subtilybes. Be to, merginos patobulino savo anglų kalbos ir socialinius įgūdžius, išbandė save prisitaikydamos prie neįprastos, kitokios gyvenimo aplinkos, kultūros, tradicijų, bendravimo ypatumų, net patiekalų, nes italų virtuvė iš tiesų yra išskirtinė ir ypatinga.  Džiugu, kad įmonių, kuriose buvo atliekama praktika, darbuotojai buvo geranoriški ir perteikė labai daug savo patirties bei žinių – merginos išties grįžo kupinos idėjų ir noro kuo greičiau baigti mokyklą, kad galėtų įgyvendinti savo naujai užgimusias svajones – kas žino, gal po metų kitų Šilutėje atsiras naujos verslo įmonės, kurioms vadovaus Ligita, Edita ar Agnė.

Stažuotė vyko ir merginos gyveno nedideliame ir nepaprastai gražiame Čelano miestelyje – čia žmonės pažįsta vieni kitus, tad ir joms teko tapti laikinomis, bet pilnateisėmis miestelio bendruomenės narėmis: ne tik drauge darbuotis, bet ir bendrauti po darbo, kartu leisti laisvalaikį, linksmintis. Tuo labiau, kad ir gyveno merginos kaimynystėje su vietiniais – joms buvo išnuomotas butas.

Ne mažiau įspūdingas buvo ir laisvalaikis: aplankyta didinga Čelano pilis ir joje įkurtas muziejus, dalyvauta ekskursijoje į Romą, kur merginos galėjo pamatyti pačias įspūdingiausias Amžinojo miesto vietas: Trevi fontaną, Panteoną, Koliziejų, Venecijos aikštę, Ispanijos laiptus, pasivaikščioti senamiesčio gatvelėmis, pasigrožėti begalybe istorijos, architektūros ir meno šedevrų Taip pat pabuvota ir Vatikane.

Pasibaigus stažuotei merginos gavo Europass mobilumo dokumentus, priimančiosios organizacijos sertifikatus – užbaigus mokyklą kartu su Profesinio mokymo diplomais šie dokumentai turės labai didelę vertę.

Stažuotę, kaip ir visą projektą, finansavo Europos Komisija pagal Erasmus+ mobilumo programą, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.