Europos kalbų diena

Europos kalbų diena

Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena. Jos tikslas – paskatinti kalbų mokymąsi visose Europos šalyse.
Šia diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į kalbų mokymosi svarbą, skatinant daugiakalbystę ir didinant tarpkultūrinį supratimą, stiprinti kalbų mokymąsi ne tik mokykloje, bet  ir už jos ribų.

Europos kalbų dienos renginiai buvo  organizuojami ir mūsų mokykloje. Ta proga mokyklos koridoriuje mokiniai kartu su savo mokytojomis išleido spalvingą ir informatyvų stendą apie kalbas.

Na o Europos kalbų dienai skirtas renginys prasidėjo dar iš ryto, kai pirmojo aukšto fojė buvo rodomos skaidrės apie Velsą ir Škotiją.

Pertraukų metu skambėjo dainos, atliekamos įvairiomis kalbomis, buvo rodomi animaciniai filmukai, įgarsinti rusų kalba. Mokiniai galėjo pasitikrinti savo žinias apie Europos kalbas bei  turėjo unikalią galimybę susipažinti ir išklausyti populiariausius teiginius visomis 28 ES šalių kalbomis. Jie tikrai sužinojo, kad lietuvių kalba patenka į seniausių pasaulio kalbų dešimtuką, todėl turime labai ja didžiuotis ir ją branginti. Gaila, bet pastaruoju metu lietuvių kalba yra „suanglėjusi”, tik ir girdime: „folderis”, „flešas”, „nick‘as”, „like‘ai” ir pan. Kad tokių žodžių vartotume savo kalboje kuo mažiau, mokiniai dalyvavo akcijoje „Žodžių gydykla”, nes akcijos tikslas – atkreipti dėmesį į mūsų kasdienėje kalboje nevartotinus žodžius, kuriuos vartojame itin dažnai, ir prisiminti bei vartoti teisingus žodžius.

Šį gražų ir prasmingą renginį kartu su mokiniais organizavo kalbų mokytojos Asta Gratkauskienė, Virginija Dylertienė, Irena Laukaitienė ir Gitana Bagdonienė.