NEŽINOJIMAS NEATLEIDŽIA NUO ĮSTATYMŲ LAIKYMOSI

NEŽINOJIMAS NEATLEIDŽIA NUO ĮSTATYMŲ LAIKYMOSI

Kovo mėnuo prasidėjo nuo prevencinių programų pristatymo. Mokykloje lankėsi ir moksleiviams paskaitą vedė Šilutės bendruomenės pareigūnė Jurgita Kaktienė.

Kokios yra ,,Teisinių atsakomybių rūšys“ bei ,,Prekyba žmonėmis“

 

Mokytojų bendruomenė išklausė paskaitą. ,, Kaip išvengti elektroninio sukčiavimo„ ,,Saugus pirkimas internetu“

Apie Lietuvos privalomojo sveikatos draudimo sistemos principus mokiniams kalbėjo TLK kasų specialistės V. Zaksienė   ir G.Ulevičiūtė.

Kas yra papildomas mėnuo?

Kartais nutinka, kad už konkretų žmogų nustojamos arba pavėluojamos mokėti nenutrūkstamai privalomojo sveikatos draudimo įmokos, todėl pasibaigia jo privalomojo sveikatos draudimo galiojimas. Pasibaigus šio draudimo galiojimo laikotarpiui, draudžiamasis turi teisę gauti Sveikatos draudimo įstatyme nurodytas sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones, už kuriuos mokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, dar vieną mėnesį papildomai. Bet ši papildomo mėnesio garantija neatleidžia jo nuo prievolės mokėti įstatyme nustatyto dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Prievolė mokėti niekur nedingsta. Jei už papildomą mėnesį vėliau žmogus įmokos nesumokės, ji vis tiek bus išieškota.

Kas yra Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK)?

Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) – tai dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo yra apdraustas socialiniu draudimu kortelę išdavusioje šalyje. ESDK išduoda Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalių, Šveicarijos Konfederacijos ar Jungtinės Karalystės (toliau – ES šalys) socialinio sveikatos draudimo įstaigos. Šis dokumentas patvirtina apdraustųjų teisę gauti būtinosios medicininės pagalbos paslaugas viešint kitose ES šalyse. ESDK galima užsisakyti internetu e.vlk.lt

Kas nutinka, jei nedraustas privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje asmuo pasinaudoja Europos sveikatos draudimo kortele užsienyje?

Būna taip, kad žmogus turi Europos sveikatos draudimo kortelę, bet Lietuvoje nebeturi galiojančio privalomojo sveikatos draudimo. Europos Sąjungos šalyse jis parodo kortelę, norėdamas nemokamai gauti būtinąją medicinos pagalbą. Pagalba jam bus suteikta, tačiau išlaidos Lietuvoje nebus kompensuotos. Už viską teks mokėti pačiam. Taigi Europos sveikatos draudimo kortelė užsienyje galioja tik tada, kai žmogus, įvykus draudžiamajam įvykiui, jo metu yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje.