Man rūpi mano sveikata

Man rūpi mano sveikata

Gegužės 17-18d. Šilutės profesinio mokymo centre visuomenės sveikatos specialistė Edita Gurjanova   pasakojo apie elektroninių cigarečių žalą. Mokiniai diskutavo ne tik apie elektroninių cigarečių sukeliamą žalą sveikatai, bet ir nikotino perdozavimo riziką, nikotino sukeliamą priklausomybę. Spręsdami testus, mokiniai galėjo pasitikrinti savo žinias. Su mokiniais buvo kalbama apie tai, kaip svarbu ne tik patiems nerūkyti, bet ir vengti prirūkytų patalpų, buvimo šalia rūkančiųjų. Taip pat mokiniai galėjo pasitikrinti anglies monoksido likučius plaučiuose su CO matuokliu. Tai anglies monoksido matuoklis, kuris iškvėptame ore sugaudo CO daleles, vadinamąsias smalkes. Šiuo prietaisu galima nustatyti, kiek intensyviai mokinys rūko. Matuoklis parodo nuodingą anglies monoksido kiekį ir leidžia įvertinti priklausomybę nuo nikotino.

Taip pat mūsų mokyklą aplankė svečiai iš Klaipėdos teritorinių ligonių kasų (TLK). Mūsų abiturientams jie surengė informacinį seminarą ir pristatė informaciją apie privalomojo sveikatos draudimo (PSD) galimybes bei svarbą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, paaiškinta kodėl yra reikalinga Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK).

Klaipėdos TLK atstovai informavo, kad ligonių kasų interneto svetainėje prisijungimas prie https://e.vlk.lt/ sistemos vyksta per internetinę bankininkystę, el. parašo arba mobiliojo el. parašo pagalba. Prisijungus kiekvienas asmuo gali pasitikrinti:

Susitikimo metu mokiniai aktyviai domėjosi, kokias garantijas suteikia privalomasis sveikatos draudimas (PSD). Pateikta informacija apie PSD svarbą, šio draudimo teikiamas garantijas Lietuvoje, draudimo galimybes mokiniams.

Akcentuota ESDK svarba vykstant į Europos Sąjungos (ES), Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis, Jungtinę Karalystę ir Šveicarijos Konfederaciją. Paaiškinta, kaip galima pačiam elektroniniu būdu užsisakyti ESDK ar susiformuoti bei atsisiųsti ją pakeičiantį sertifikatą.

Mokyklos mokytojams priminta apie ligų prevencijos programos svarbą.

Pristatymą galima rasti ligonių kasų interneto svetainės skiltyje „Renginiai ir pranešimai“„PSD. Ką svarbu žinoto?“.