Dailės ir muzikos terapija – geresnio savęs ir pasaulio kūrimui

Dailės ir muzikos terapija – geresnio savęs ir pasaulio kūrimui

Balandžio 12-15 ir 21-28 dienomis VŠĮ „Socialinės partnerystės centro” komanda lankėsi Šilutės profesinio mokymo centro Paslaugų ir turizmo skyriuje, kur net 30 moksleivių jau trečius metus iš eilės dalyvauja projekto „Turi profesiją – turi ateitį“ veiklose.

Šį kartą moksleiviai turėjo galimybę dalyvauti unikaliose dailės ir muzikos terapijų sesijose vedė lektorės Asta Šidlauskienė, Skaidra Jančaitė ir Gintarė Vatiekutė. Sesijų metu moksleiviai galėjo eksperimentuoti, tyrinėti savo vidinį pasaulį, tapyti delnais bei mokėsi emocijų „išveikimo“ metodų, kūrė taikos laivus, išbandė judesio praktikas, kurios, kaip sakė patys moksleiviai, padėjo atsipalaiduoti, nurimti ir pamatyti gyvenimą kitomis spalvomis, susigrąžinti šypsenas ir džiaugsmą. Taip pat reikšmingi buvo ir muzikos terapijos metodai, kurie nuvedė į dar neatrastus vidinius žmogaus klodus, padėjo pajustį polėkį, pažinti dar niekada nematytus instrumentus bei išgirsti jų skambesį, pajusti garsus. Tai buvo galimybė susimąstyti ir pažinti emocijų ir jausmų pasaulį, kuris nėra regimas, tačiau lydi mus kiekvieną akimirką. Moksleiviai atrado ir sužinojo, jog komunikavimo ir savęs išreiškimo būdų yra daug daugiau nei vien tik tik kalba. Galima kalbėti spalvomis, piešiniais, kūnu – judesiais, šokiu, mimika, gestais, o taip pat grojant ir muzikuojant arba dar kitaip sakant – KURIANT! Kūryba – tai prigimtinė žmogaus galia, kurianti stebuklus. Kiekvienas pasirinkęs “BŪTI KŪRĖJU“ – aplink save kuria grožį, gėrį, gausą, ramybę, prasmę, tvirtus santykius ir taiką.

Moksleiviai suvokė, jog nuo to, kokios emocijos ir jausmai vyrauja namuose, aplinkoje ir pačiame žmoguje, priklauso ir tų žmonių sveikata, būvis. To paties žmogaus rankos gali būti begalinės meilės tęsinys, tačiau tos pačios rankos gali sužaloti, skaudinti ar net atimti gyvybę. Ir viskas priklauso tik nuo paties žmogaus ir nuo to, ką jis renkasi: KURTI ar GRIAUTI? MYLĖTI ar NEKĘSTI?

Kūrybinio proceso metu jaunuoliai subrandino išties unikalių, išskirtinių, gal būt net labai asmeniškų autorinių idėjų, įžvalgų sau. Jiems tai buvo nauja ir jaudinati patirtis, per kurią atsivėrė kūrybinė erdvė Spalvos, Lytėjimo ir Skonio improvizacijoms su pačių vaikų rankomis pagaminta burnoje tirpstančia Panna Cotta.

Šios veiklos vykdomos Nacionalinės švietimo agentūros įgyvendinamame projekte „Turi profesiją-turi ateitį!“, kuris finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Projekto tikslas – užtikrinta švietimo pagalba socialiai jautrių grupių mokiniams įgyti profesiją ir ją realizuoti.