Lietuvių kalbos pamoka… restorane. Kodėl gi ne?!

Lietuvių kalbos pamoka… restorane. Kodėl gi ne?!

Rugsėjo 22 d. padavėjo ir barmeno, virėjo bei apdailininko specialybių vienuoliktokai su mokytoja Aurelija Žymančiene lietuvių kalbos pamokai rinkosi ne klasėje, o mokyklos mokomajame restorane. Nustebote? Ogi be reikalo. Mat pamokos tema – Renesanso epochos gimimas Italijoje – lengviausiai išgvildenama per… stalo kultūrą. Ir mokytis, pasirodo, galima net… kabinant makaronus (tiesiogine šio žodžio prasme). Ir nesijuokite! Būsimieji virėjai kartu su savo profesijos mokytoja Daiva Jotkuviene iš tiesų gamino spagečius – pasta alla Carbonara. Na o kol buvo laukiama šio tradicinio italų patiekalo, kalba sukosi labai rimtomis temomis: mokytoja Aurelija pasakojo apie Antikos grožio idealą – harmoniją ir jo atgimimą XIV amžiuje senos ir turtingos kultūros krašte – Italijoje. Tuo metu gimusi humanizmo idėja, kad didžiausia vertybė – žmogus, ypač aktuali XXI amžiaus postmodernizmo realijose. Šis kontekstas priartina tolimą senovę prie šiuolaikinio paauglio, ypač kai su šypsena patiekiamas tradicinis itališkas valgis (už šypsenas dėkojame mokytojai Renatai Meilei bei lietuvių kalbos pamokoje italų stalo kultūros ambasadoriais tapusiems padavėjo ir barmeno specialybės trečiakursiams, kurie supažindino su  stalo serviravimo ypatumais ir specifinėmis itališko patiekalo spaghetti patiekimo ir valgymo subtilybėmis). Visi šioje integruotoje ir be galo „skanioje“ pamokoje dalyvavę mokiniai išmoko ir praktiškai išbandė du itališkos pastos valgymo būdus bei aptarė stalo etiketo reikalavimus – jais, linkėdami puikios nuotaikos,  dalinamės ir su jumis.

Stalo etiketo reikalavimai:

  • Nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite kaip įmanoma tiesiau;
  • Nesiremkite į stalą alkūnėmis;
  • Prieš pradėdami valgyti, higieninę servetėlę išlankstykite ir pasidėkite ant kelių. Ja šluostomos lūpos lengvai prispaudžiant prie lūpų, o ne smarkiai jas trinant. Pavalgius, kelis kartus perlenkta servetėlė padedama ant stalo, kairėje pusėje.
  • Nedera pradėti valgyti, jei vaišės dar nebuvo pasiūlytos visiems svečiams;
  • Nevalgykite per daug greitai;
  • Nekalbėkite pilna burna;
  • Nečepsėkite ir garsiai netraukite ilgo makarono į save;
  • Gėrimo negerkite vienu mauku, o gurkšnokite pamažu;
  • Suvalgius patiekalą, įrankius sudėkite vieną šalia kito, pasukant juos 45 laipsnių kampu – taip duosite ženklą padavėjui, kad jau galima nurinkti indus.

Na o pamokos pabaigoje virėjų profesijos mokytoja Daiva paaiškino, kaip paruošti spaghetti al dente (jokiu būdu nepervirti!), kaip pagaminti itališką ir Carbonara padažus.

Jei norite ir jūs pasigaminti itališkų spaghetti patiekalų, receptų kreipkitės į visus, kas dalyvavo lietuvių kalbos pamokoje mokomajame restorane – jie tikrai jais su džiaugsmu pasidalins.