Tarptautinė antikorupcijos diena

Tarptautinė antikorupcijos diena

Tarptautinė antikorupcijos diena Gruodžio 9-ąją kasmet minima nuo 2004 metų visame pasaulyje. Šią dieną inicijavo ir paskelbė Jungtinės Tautos. Gruodžio 9-oji pasirinkta todėl, kad šią dieną 2003 metais Meridoje (Meksikoje) įvyko aukščiausio politinio lygio konferencija kovos su korupcija problemoms spręsti ir buvo pasirašyta Jungtinių Tautų konvencija prieš korupciją.

Tarptautinės antikorupcijos dienos paminėjimo tikslas – atkreipti dėmesį į korupciją, kaip vieną pavojingiausių socialinių reiškinių, keliančių grėsmę žmogaus teisėms, demokratijai ir teisinei valstybei, iškreipiančių socialinį teisingumą, konkurenciją, verslo sąlygas, stabdančių ekonomikos augimą, keliančių pavojų valstybės valdymui, įvairių valstybinių institucijų stabilumui ir visuomenės moralei bei skirta paskatinti žmones užkirsti jai kelią.

Šią dieną įvairiose pasaulio šalyse rengiamos eisenos, diskusijos apie verslo įmonių, privačių asmenų teises ir korupcijos atvejus. Šiais metais mūsų mokykloje Tarptautinė antikorupcijos diena paminėta kiek kitaip. Kadangi turime likti namuose norėdami apsaugoti vieni kitus tai ir šios dienos paminėjimas vyko nuotoliniu būdu. 11-12 klasių mokiniai savo TAMO paskyrose rado laišką tema „Korupcija ir jos prevencija“. Peržiūrėję mokytojos Oksanos Degutytės parengtas informacines skaidres jie susipažino su korupcijos ištakomis, samprata ir pagrindinėmis jos apraiškos formomis. Mokiniams buvo atskleistos korupcijos pasekmės ir  neigiamas poveikis valstybei. Taip pat mokiniai susipažino su pagrindinėmis korupcijos prevencijos priemonėmis ir buvo paraginti išlikti sąžiningi sau ir kitiems.