Neįtikėtini potyriai tapant ant vandens

Neįtikėtini potyriai tapant ant vandens

Vasario mėnesį socialinio darbuotojo padėjėjo specialybės mokinės su profesijos mokytoja Edita Endruliene kvietė pasibaigus pamokoms neskubėti namo, bet išlaisvinti kūrybinį polėkį ir patirti naujų įspūdžių išbandant tapymą ant vandens (Ebru). Tai terapinė ir edukacinė priemonė, kurios technika įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Tapyba ant vandens ramina mintis, skatina kūrybiškumą, gerina emocinę ir fizinę sveikatą, atpalaiduoja, lavina motyvaciją, susitelkimą ir ugdo pasitikėjimą savimi.

Ebru piešinys specialiais, natūraliais dažais kuriamas ant jūros dumbliais sutirštinto vandens. Teptukais paskirstomi dažai, pagaliukais formuojamas norimas vaizdas, kuris vėliau perkeliamas ant popieriaus. Naudojamos tik natūralios, žmogui ir aplinkai nekenksmingos priemonės. Šios technikos savitumas – niekada nesikartojantys ir visada nuostabūs spalvų, raštų ir ornamentų deriniai. Į harmoningą chaosą susilieję abstraktūs vaizdai palieka daugybę vietos vaizduotei, todėl stebėti tiek sukurtus darbus, tiek patį tapybos procesą taip pat įdomu, kaip ir tapyti pačiam. Užsiėmimuose dalyvavę mokiniai ir mokytojai stebėjosi tuo, kad tapymas ant vandens yra lengvai įgyvendinamas visiems, nereikia net mokėti piešti. Šiame procese didelį vaidmenį atlieka netikėtumas – kiekvieną kartą išgaunamas savitas rezultatas, kuris niekada nenuvilia.

Šiais užsiėmimais itin susidomėjo mokiniai, dalyvaujantys projekte „ Turi profesiją – turi ateitį“ . Jie, kartu su projekte dirbančiomis užimtumo specialistėmis bei spec. pedagogėmis, ne tik su užsidegimu kūrė piešinius , bet jau planuoja, kaip šia technika sukurtus darbus galima panaudoti atvirukų gamybai, koliažų kūrimui. O Turizmo ir paslaugų skyriaus trečio aukšto koridoriuje galite pamatyti šia technika sukurtų mokinių darbų parodą „Ieškojimai ir atradimai“.