Generolo leitenanto Arvydo Pociaus viešnagė

Generolo leitenanto Arvydo Pociaus viešnagė

Sausio 16 d. mūsų mokykloje apsilankė garbus svečias – buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, diplomatas, dimisijos generolas leitenantas Arvydas Pocius (šis karinis laipsnis yra pats aukščiausias Lietuvos kariuomenėje). Bibliotekoje jis susitiko su mokiniais ir mokytojais. Susitikimo metu svečias papasakojo apie savo profesinę karjerą – nuo dziudo ir savigynos imtynių vyriausiojo trenerio iki Lietuvos kariuomenės vado ir ambasadoriaus Rumunijoje bei Bulgarijoje.

Pocius 1990m. vasario 16d. mitingo prie tuometinės Aukščiausiosios Tarybos metu viešai atsisakė Sovietų kariuomenės karininko laipsnio ir priesaikos ir 1991 m. sausio – rugpjūčio mėnesiais, kuomet sovietai karine jėga bandė perimti valdžią Lietuvoje, dalyvavo saugant Aukščiausiąją Tarybą, ir 1991 m. sausio 11 d. prisiekė Lietuvos Respublikai bei tapo eiliniu savanoriu.

Visiems susirinkusiems buvo įdomu išgirsti pasakojimą apie Sausio 13 dienos įvykius iš žmogaus, buvusio pačiame įvykių sūkuryje – Aukščiausios tarybos rūmuose. A. Pocius pademonstravo dar niekur nematytą vaizdo medžiagą: ką savanoriai veikė, kuo gyveno, kaip ilsėjosi, kaip, galvodami kad gali žūti, atliko išpažintį ir kitus įdomius faktus bei detales. Svečias pabrėžė pareigos jausmo svarbą – šis jausmas lydėjo ir jį patį, ir kitus Lietuvos žmones, gynusius Tėvynės laisvę.

Savo prisiminimus Arvydas Pocius sudėjo į knygą „Nematomuose apkasuose“. Vieną knygą su savo autografu jis padovanojo mokyklai – ją galite rasti bibliotekoje. Kviečiame paskaityti.