Holokaustas – nusikaltimas žmoniškumui

Holokaustas – nusikaltimas žmoniškumui

Rugsėjo paskutinę savaitę mokykloje vyko integruotas etikos ir istorijos projektas, skirtas Lietuvos žydų genocido aukoms atminti. Istorijos mokytoja G. Būdvytienė su mokiniais parengė informacinį stendą apie holokausto istoriją, o etikos mokytoja D. Marozienė su moksleiviais žiūrėjo ir aptarė filmus apie holokaustą: „Gyvenimas yra gražus“, „Aušvicas“, „Specialioji komanda“, „Pasaulio teisuoliai“. Taip pat buvo vedama integruota istorijos ir etikos pamoka: „Holokaustas – nusikaltimas žmoniškumui“. Jos tikslas buvo prisiminti Holokausto aukas, ugdyti toleranciją, pabrėžti Pasaulio teisuolių – žmonių, gelbėjusių žydus, reikšmę holokausto istorijoje. Projektą mokytojos ir grupė mokinių užbaigė kelione į Ž. Naumiestį: kartu su Ž. Naumiesčio ekspozicijos muziejininke  I. Krasauskaite jie aplankė Šiaudvyčių daubą, kurioje buvo sušaudyta daugiau nei tūkstantis holokausto aukų. Prie paminklo moksleiviai uždegė atminimo žvakutes, bandė įsivaizduoti, ką prieš beveik 80 metų regėjo seni medžiai, augantys aplink žudynių vietą. Muziejininkė pateikė daug informacijos ne tik apie vykdytas žudynes, bet ir surengė ekskursiją po miestelio centrą: papasakojo apie žydų gyvenimą Ž. Naumiestyje, parodė išlikusią sinagogą, gatvelę, kur II pasaulinio karo metais buvo žydų getas (dabar Žemaitės g.). Mokytojos, kartu su moksleiviais, aplankė ir miestelio muziejaus ekspoziciją.

Šiuo projektu buvo siekiama paskatinti mokinius domėtis istorija, priminti bendražmogiškąsias vertybes: pasiaukojimą dėl kito žmogaus, teisingumą, kilnumą.

„Privalome mokytis iš istorijos, ir nėra blogesnės istorijos nei masinės Holokausto žudynės, kurių aukomis tapo tokie pat žmonės kaip mes, šeimos – tokios, kaip mano šeima“ – Jungtinės Karalystės Holokausto švietimo fondo pirmininkas lordas Greville’is Janneris.