Alkoholiui – ne!

Alkoholiui – ne!

Vasario mėnuo mūsų mokykloje buvo skirtas alkoholio prevencijai. Biologijos mokytoja Vygantė Jukniuvienė per biologijos pamokas rodė mokiniams prevencinius filmus: „Alkoholio poveikis“; Alkoholis „veža“. Mokiniai, prisidėdami prie alkoholio prevencijos, paruošė ir mokyklos bendruomenei pristatė informacinius plakatus: „Mitai, nemitai apie alkoholį“, „Alkoholio poveikis“ ir „Alkoholio statistika“.

Kalbant apie alkoholio prevenciją buvo akcentuojama, kad alkoholis yra viena iš plačiausiai paplitusių ir labiausiai vartojamų svaiginimosi medžiagų visame pasaulyje. Alkoholio priklausomybė yra lėtinis procesas, todėl sunku nustatyti, kada peržengiama riba tarp kontroliuojamo vartojimo ir priklausomybės.

Vartoti alkoholinius gėrimus žmones dažnai paskatina nemokėjimas bendrauti, atsipalaidavimo, nusiraminimo poreikis. Piktnaudžiavimas alkoholiu tokiais atvejais gali lengvai peraugti į priklausomybę. Pradėjęs girtauti toks žmogus nebegali susivaldyti ir vartoja alkoholį vien tam, kad jaustųsi kiek geriau. Stiprėjant priklausomybei nuo alkoholio, išsivysto ir  psichikos sutrikimų.

Nuolat vartojant alkoholį žmogaus organizmas keičiasi, sutrinka širdies ritmas, vitaminų įsisavinimas, oda pradeda raukšlėtis, krenta dantys, lūžinėja nagai, slenka plaukai. Žmogus tampa irzlus, dirglus, priekabus, įkyrus, nesusivaldo, agresyviai elgiasi, silpnėja jo valia. Ilgainiui ima drebėti rankos, degraduoja protiniai sugebėjimai, moterys tampa nevaisingos. Nuo alkoholio priklausantis žmogus praranda atsakomybės jausmą, liaujasi domėtis darbu, rūpintis šeima.

Žmogaus organizmą alkoholis negailestingai naikina ir iš vidaus – prasideda įvairios kepenų ligos, išsivysto rimtos ligos, tokios kaip gastritas, skrandžio opos, kepenų cirozė, virškinamojo trakto organų vėžys ir kt.

Besaikis alkoholio vartojimas ardo visus žmogaus audinius, organus ir galiausiai gali baigtis ankstyva mirtimi, tačiau dažnai skaudžių pasekmių galima išvengti laiku pasirūpinus savimi. Laiku pastebėtas bei atitinkamai pradėtas gydyti alkoholizmas leidžia išvengti grėsmingų komplikacijų, skaudžių ligų ar net mirties. Todėl nedelskite, prisiminkite, kad profesionali pagalba gali išgelbėti Jūsų ar Jums brangaus žmogaus gyvybę.