Mokytojų stažuotė Italijoje

Mokytojų stažuotė Italijoje

Šiais mokslo metais mūsų mokykla kartu su kitomis penkiomis Lietuvos profesinio mokymo įstaigomis, rengiančius būsimuosius virėjus, vykdo Erasmus+ programos profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimo projektą “Tarptautinė patirtis pereinant prie modulinės virėjo mokymo programos įgyvendinimo” (Nr. 2018-1-LT01-KA102-046718) – jį koordinuoja IĮ ,,Erasmus plius”.

Lapkričio 4-11 d. įvyko pirmasis darbuotojų vizitas – pietinėje Italijoje, Apulijos regione, Force di Varano mieste tradicinių jūros gėrybių patiekalų ruošimo paslapčių sėmėsi mokytojos Lolita Dobravolskienė ir Asta Ulevičienė. Keista ir šaunu, kad vizitu Italijoje rūpinosi ne italas, o mūsų tautietis – Mindaugas Lučka, gyvenantis Apulijoje jau ne vienerius metus ir per tą laiką tapęs tikru itališkų patiekalų ruošimo specialistu. Taigi vizito dalyviams net neiškilo bendravimo problemų – buvo galima kalbėtis gimtąja kalba, o tai tik dar labiau pagerino mokymosi procesą ir kokybę. Pagrindinis stažuotės tikslas buvo susipažinti su žuvies ir jūros gėrybių ruošimo subtilybėmis, pastos (makaronų) valgių įvairove, duonos kepimu, alyvuogių aliejų bei sūrių rūšimis ir panaudojimo galimybėmis. Žinoma, pagamintus patiekalus teko ir degustuoti, ir tikrai ne kiekvienai tai buvo labai paprasta, nes tai, kas įprasta Viduržemio jūros regiono gyventojui, nebūtinai yra priimtina gerokai labiau į šiaurę nutolusiam lietuviui. Tačiau austrės, midijos, aštuonkojai, dorados, kefalės vis tiek buvo nuostabios. Na o kadangi Lietuvoje šviežių austrių taip paprastai neįsigysi, mokytojos perduos kolegėms ir mokiniams savo naują patirtį ruošiant itališkus koldūnus su mėsa, Permazano sūriu bei špinatais, pyragą su ryžiais, spurgas su virtomis bulvėmis bei italų mėgstamas cukatas iš apelsino žievelių.

Ne mažiau naudinga buvo ir aplankyti Institution of Higher education Grieco Einaudi Turizmo mokyklą, kur buvo galima stebėti virėjo ir konditerio padavėjo pamokas ir praktiką. Italijoje praktikos mokytojai – vyrai, šioje šalyje mokytojo specialybė labai gerai apmokama ir yra prestižiniame specialybių sąraše. Taip pat apsilankyta vyno darykloje, alyvuogių aliejaus spaudykloje, vietiniame ūkyje, kur gaminami įvairūs sūriai.

Ne mažiau įspūdingas buvo ir laisvalaikis: aplankytas San Giovanni Rotondo ir Monte Sant Angelo vienuolynas, Vico del Gargano senamiestis, o pasiplaukiojimo laivu metu buvo galima susipažinti su Lago di Varano žuvimis ir augmenija, stebėti kaip vietinis žvejys ruošia tradicinius italų virtuvės žuvies patiekalus iš doradų, kefalių.

Vizito dalyviai turėjo išties puikų laiką – teko pažinti žmones, kurie myli savo šalį, jos tradicijas, pamatyti, kaip maistas tampa religija, kur jaučiama prieskonio ir maisto sintezė. Italija – tai šalis, kur susilieja architektūra, maistas ir gera nuotaika.