Būti laimingam – kiekvieno žmogaus teisė

Būti laimingam – kiekvieno žmogaus teisė

Įgyvendinant socialines ir emocines kompetencijas ugdančią programą spalio 22-26 d. mūsų mokykloje vyksta prevencinis projektas „Būti laimingam – kiekvieno žmogaus teisė“.

Tačiau ar tik teisė? Juk teisę dažnai suprantame kaip priežastį kelti reikalavimus, kovoti ar net pykti, jei ta teisė ignoruojama. O štai būti laimingam… Juk didžiąja dalimi ta laimė priklauso nuo mūsų pačių. O ar mokame būti laimingi? Ar patys padarome viską, kad gyventume džiaugsmingai ir šviesiai? O kaip įsivaizduojame laimę? Ar laimingas tas, kuris apsikrovęs madingais ir prabangiais daiktais, ar tas, kuris yra mylimų žmonių apsuptyje?

Tačiau kaip gerai, kad esame mokiniai: susivokti savyje mums visada padeda mokytojai, o kai kada jie pasitelkia į pagalbą ir kitus specialistus. Štai projekto metu labai įdomias ir įkvepiančias paskaitas apie lytiškumą ir emocinį stabilumą pirmakursiams ir antrakursiams skaitė Klaipėdos savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos narys, Klaipėdos narkotikų kontrolės komisijos narys, Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ Klaipėdos padalinio pirmininkas Artūras Šiukšta (lektorius taip pat skaitė paskaitą įir mokyklos mokytojams). Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Jurgita Kaktienė supažindino su baudžiamąja atsakomybe už nusikaltimus, susijusius su narkotikų, azartinių lošimų ir kitomis pavojingomis veiklomis.

Apie asmeninės laimės paieškas visą savaitę taip pat kalba ir mokytoja D. Marozienė etikos pamokose, socialinė pedagogė L. Valauskienė  bei gimnazijos skyriaus vedėja L. Žemgulienė, neformaliai bendraudamos su mokiniais. „Paskaityk ir pamąstyk“ – ragina ir bibliotekoje surengta knygų apie vidinę laisvę ir laimę paroda. Na o kadangi laimė – tokia spalvinga ir įvairiapusė daugybės smulkių dalelių mozaika, temų pokalbiams gali būti tiek daug, kad savaitės renginių metu iškelti klausimai neabejotinai lydės mus ne tik visus šiuos metus, bet ir visą likusį gyvenimą.

Ką gi,- būkime laimingi. Būkime laisvi, neleiskime, kad mus varžytų žalingos priklausomybės. O svarbiausia – puoselėkime santykius su artimaisiais ir draugais, neskaudinkime vieni kitų. Nes kiekvieno mūsų laimė baigiasi ten, kur prasideda kito kančia.