Projekto „Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius“ stažuotė Portugalijoje

Projekto „Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius“ stažuotė Portugalijoje

Gegužės 7-11 d. mūsų mokyklos mokytojai Vytautas Chockevičius, Darius Tubutis, Gaiva Būdvytienė, ugdymą organizuojantys specialistai Arvydas Būdvytis ir Laima Žemgulienė bei projekto koordinatorė Vilma Grigonienė dalyvavo mokyklos vykdomo Erasmus+ programos projekto „Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius“ (Nr. 2017-1-LT01-KA102-035048) stažuotėje Portugalijoje. Ši šalis turi net 1793 km pakrantės su Atlanto vandenynu juostą, todėl žuvis ir jūros gėrybės čia yra įprastas žmonių valgis. Būtent todėl ir buvo pasirinkta ši kryptis projekto stažuotei.

Ir ne be reikalo: mokyklos atstovai susipažino ne tik su būsimųjų specialistų – žuvies ir jūros produktų pirminio apdorojimo specialistų bei patiekalų gamintojų – rengimu, bet ir patys stebėjo teorinio bei praktinio mokymo procesą, degustavo mokinių pagamintus žuvies ir jūros gėrybių patiekalus, buvo jų aptarnaujami ir netgi dalyvavo kvalifikacijos egzamine. Taip pat buvo apsilankyta jūros gėrybių fermoje.

Įgyta patirtimi bus pasidalinta su visais mokyklos mokytojais, receptūromis – su valgyklos darbuotojomis bei miesto ir rajono žmonėmis – juk mokykla, įkūrusi sektorinį žuvininkystės praktinio mokymo centrą, nori ne tik mokyti, kaip veisti ir užauginti žuvį, bet ir skatinti visuomenę maitintis bei gyventi sveikiau, vartoti daugiau žuvies produktų.

Priimančioji organizacija „EPD – European Projects Development pasistengė, kad kiekviena stažuotės diena būtų įdomi ir naudinga. Mokyklos atstovai apsilankė maisto ruošimo ir turizmo mokyklose Setubal mieste bei sostinėje Lisabonoje, žuvies konservų gamybos ir prekybos įmonėje, žuvies gėrybių fermoje, bendravo su specialistais ir mokiniais, stebėjo darbo procesus, o įgytą patirtį neabejotinai pritaikys savo darbe mokykloje.

Vis dėlto didžiausią įspūdį padarė mokomasis restoranas. Panašia patirtimi organizuojant praktinį mokymą pasidalino ir Prancūzija, kur mokyklos atstovai lankėsi balandžio mėnesį. Na o geros idėjos dažnai būna užkrečiamos, todėl tikėtina, kad ir mūsų mokykloje gali pradėti veikti mokomasis žuvies restoranas.

Laisvalaikiu mokyklos atstovams buvo organizuota turininga ir įdomi kultūrinė programa.

Na o mes pasižvalgykime po nuotraukų archyvą.