Spalio 25-oji – Lietuvos Konstitucijos diena

Spalio 25-oji – Lietuvos Konstitucijos diena

1992 m. spalio 25 d. referendumu priimtas pagrindinis Lietuvos įstatymas – Lietuvos Respublikos Konstitucija. Taigi šiais metais minime jau 25-ąsias LR Konstitucijos metines.

Konstitucija – tai pagrindinis valstybės įstatymas, turintis aukščiausią teisinę galią, nustatantis Lietuvos politinės, teisinės ir ekonominės sistemos pagrindus. Joje įtvirtinta demokratinė santvarka, valdžios institucijos, valdžių padalijimo principas, pagrindinės piliečių teisės ir pareigos. Konstitucinį teisingumą ir priežiūrą vykdo Konstitucinis teismas.

Kiekvienas save gerbiantis valstybės pilietis turi būti susipažinęs su Konstitucija. Ir, žinoma, ja vadovautis. Būtent todėl artėjant Lietuvos Respublikos Konstitucijos dienai, mokykloje buvo organizuota pamoka-viktorina „Pažink Lietuvos Respublikos Konstituciją“. Ją inicijavo ir organizavo istorijos mokytoja Gaiva Būdvytienė bei teisės mokytoja Laima Gurjanova. Mokytojos priminė mokiniams Konstitucijų istoriją, akcentavo, kad Konstitucija yra pagrindinis ir svarbiausias Lietuvos teisinis dokumentas.

Šio prasmingo ir įdomaus renginio tikslas – ugdyti jaunuolių pilietiškumą, atsakomybę ir bendradarbiavimą, plėtojant mokinių tarpusavio ir mokytojų partnerystę bei skatinti mokinių dalyvavimą mokyklos bendruomenės gyvenime. Ši pamoka – viktorina  leido moksleiviams ne tik pasitikrinti savo žinias, bet ir daugiau sužinoti ir apie dabartinę mūsų šalies Konstituciją, ir apie prieš tai buvusias. Tuo labiau, kad dvyliktokams išmanyti Konstituciją svarbu ne tik dėl „bendro išsilavinimo“, bet ir privalu ruošiantis laikyti istorijos egzaminą, kurio dalį kiekvienais metais sudaro klausimai iš svarbiausio valstybės įstatymo.

Viktorinoje dalyvavę antrakursiai rungėsi atsakinėdami į konstitucinių žinių testo klausimus. Antroje viktorinos dalyje kiekviena komanda ant ąžuolo ir klevo formos lapų užrašė jiems svarbiausias piliečių teises, nurodytas Konstitucijoje. Ir nors visų grupių komandos pasirodė šauniai, nugalėtojais tapo logisto ekspeditoriaus specialybės vaikinai. Antrąją vietą iškovojo 16sv, trečiąją – 16tpvd grupių komandos.