Kalba – žmogaus kultūros atspindys

Kalba – žmogaus kultūros atspindys

2017-ieji – Lietuvių kalbos kultūros metai. O spalis – Lietuvos mokyklų bibliotekų mėnuo. Todėl visą spalį bibliotekoje jūsų laukia teminės parodos, aktuali šių dienų informacija bei daugybė knygų, kurios prašyte prašosi paimamos į rankas. Neapleiskime spausdinto žodžio – juk lietuvių kalba yra viena seniausių ir iki šiol tebevartojamų pasaulio kalbų (kartu su islandų, hebrajų, tamilų, persų, baskų, suomių, gruzinų, makedonų bei škotų gėlų kalbomis).

Ir nors lietuvių Lietuvoje kasmet mažėja, šia kalba kalba daugiau kaip 3 milijonai žmonių visame pasaulyje. Taigi, privalome savo gimtąją kalbą puoselėti ir saugoti ne tik nuo svetimybių, bet ir nuo išnykimo. O pradėti kiekvienam reikia nuo savęs. Todėl prisijungdami prie Lietuvių kalbos kultūros metų iniciatyvos kiekvienas stenkimės gerbti savo gimtąją kalbą, kalbėkime taisyklingai, net bendraudami su pačiais artimiausiais žmonėmis, nekalbant jau apie viešumą, nevartokime svetimų kalbų ištiktukų, keiksmažodžių, žargono. Kiekvienas esame maža, bet svarbi savo tautos dalelė. Todėl formuokime apie savo tautą teigiamą nuostatą ir požiūrį, nes juk sakoma, kad šaukštas deguto statinę medaus sugadina. Nebūkime tie juodi, negatyvūs „šaukštai deguto“. Būkime savo gražios, vienos seniausių pasaulyje, kalbos ambasadoriai.

Šią savaitę (spalio 16 -24 d.) mūsų mokykloje vyksta Kalbos kultūros metams bei Lietuvos mokyklų bibliotekų mėnesiui skirto projekto renginiai. Juos inicijavo ir organizuoja lietuvių kalbos mokytoja Gitana Bagdonienė ir etikos mokytoja bei bibliotekos vedėja Danutė Marozienė. Jūsų laukia daug įdomios informacijos ir nuotaikingų renginių. Domėkitės stendais, parodomis, dalyvaukite protų mūšyje. Na o tiems, kas patys visko savo akimis negalės pamatyti, mes apie tai papasakosime tiesiai iš pirmų lūpų.